Somogyország változatossága vitathatatlan: északon Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton határolja, míg a partvonaltól délre indulva kiterjedt erdőségekbe botlunk, amelyet nem hiába tartanak Magyarország legszínesebb erdejének. Földrajzilag igencsak sokszínű, magába foglalja a Balatoni-medence síkságait, a Külső-Somogy szélesen cikázó völgyeit, a Belső-Somogy patakjait, a Drávához közeli homokvidéket, a romantikus zselici tájakat és a Zalai-dombság Somogyba átnyúló lankáit. Ezen a vidéken az emberek földet művelnek és állatokat tenyésztenek, a természettel kéz a kézben élnek és dolgoznak, mindennapjaik szerves részét képezik az erdők, a mezők és a vizek.

Régiónk ezer arca az, amire a Kistücsök filozófia is épül. Az évszakok váltakozása lehetőséget biztosít számunkra, hogy folyamatosan megújuljunk, vendégeinket rendszeresen változó étlappal várjuk az aktuálisan elérhető helyi alapanyagokra építve. Fontos számunkra, hogy minél közelebbi forrásból szerezzük be alapanyagainkat, tiszteljük azokat és folyamatosan figyeljük az elérhető termékeket. Ezzel nem csak a környezetünket védve, de szem előtt tartva a helyi közösségek támogatását is.

Alapanyagaink forrásai, a teljesség igénye nélkül:

Zöldségek és gyümölcsök
Zöldség, gyümölcs: Fodor Lajos, Töreki (19 km távolságra)
Burgonya: Hosszú László, Látrány (7 km távolságra)
Som: Bogyódomb Gyümölcsműhely, Siófok (25 km távolságra)
Gomba: Vrancsik Tibor, Somogyi erdők

Tejtermékek
Nübel Sajtmanufaktúra, Töreki (19 km távolságra)
Masni Manufaktúra, Nyim (25 km távolságra)
Vászolyi Sajtmanufaktúra, Vászoly (15 km távolságra)
Kecskesajt: Cseh István, Bálványos (14 km távolságra)

Hentesáru
Gazda kolbász termékei, Kaposmérő (50 km távolságra)
Balatonhús, Látrány (7 km távolságra)
Somogyi Mangalica, Somogysárd (46 km távolságra)
Szarvas hús: Zselic vad, Bőszénfa (63 km távolságra)
Angus Marha: Terra Pannonia, Balatonfenyves (18 km távolságra)
Vadhús: Öreglak Vadfeldolgozó, Öreglak (26 km távolságra)
Nyurgaponty, harcsa: Balatoni Halgazdálkodási Zrt., Siófok (25 km távolságra)

Kenyerek és péksütemények
Horváth Péter, Szólád (5 km távolságra)

Gyümölcslevek
Soladium, Szólád (5 km távolságra)
Dani Almalé, Kutas (58 km távolságra)

Egyéb
Méz: Horváth Gergely, Balatonlelle (8 km távolságra)
Friss fűszerek: Iván Dániel, Balatonszemes (0 km távolságra)
Tökmag, tökmagolaj: Peiba Kft., Nemesvámos (29 km távolságra)

De természetesen ezen túl is van számos felelős lépés, amelyre büszkék vagyunk. Többek között ilyen az is, hogy az éttermünkben keletkező törött üvegeket és használt palackokat folyamatosan összegyűjtjük, abból pedig Görömbei Luca üvegművész (Üvegház) tányérokat készít. Ételeink tálalásakor számos esetben ezeket a tányérokat használjuk.

Szálláshelyünkön pedig a szobai tájékoztatóanyagokat digitalizáltuk, azok QR-kóddal érhetők el. Ezzel több tíz kilogramm papírt spórolhatunk meg éves működésünk során.

A Climate Action és a Kistücsök Food&Room**** közösen tesznek annak érdekében, hogy felhívják az emberek figyelmét a fenntarthatóság fontosságára. Ennek érdekében mindketten aktívan részt vesznek egy közel 5 hektár nagyságú erdő telepítésének támogatásában, Balatonszemes területén.

Az erdőtelepítés kezdeményezés célja, hogy hosszú távon javítsa a környezeti állapotot és csökkentse a szén-dioxid kibocsátást. Az újonnan létrejövő erdőterület széles körű ökoszisztémára és élővilágra ad otthont, miközben számos környezeti előnyt nyújt a helyi közösségnek.

A Climate Action és a Kistücsök Food&Room**** közös projektjükkel szeretnék hangsúlyozni, hogy a turizmus vendéglátás is felelősséget vállalhat a fenntarthatóság előmozdításában. Az erdőtelepítés mellett a két szervezet további kezdeményezéseken és kampányokon keresztül igyekszik tudatosítani az emberekben a környezettudatosság fontosságát.

Ez a partnerség példa arra, hogy a közösség és a vállalatok együttműködése révén képesek vagyunk hozzájárulni a fenntartható jövőhöz. A Climate Action és a Kistücsök Food&Room**** továbbra is ösztönzi és inspirálja másokat, hogy hasonló kezdeményezéseket hozzanak létre a fenntarthatóság terén, és összehangolt erőfeszítéseik révén pozitív változást érjenek el.